tirsdag 12. april 2011

Anbefalt lesning:

Her er dagens anbefalte lesning signert Pål Gitmark Eriksen under tittelen: Oppdag læreren, ikke skolen

Følg linken for PDF-versjon av kronikken:


http://tomcat-pm.intermedium.com/pdf/Fedrelandsvennen/2011/04/12/0550342011041201010201009.pdf

Her er et utdrag:

 
"Klasserommet strippes nå gradvis for tradisjonelle redskaper som tavle, kart og plansjer, og i stedet får alle hver sin skjerm å konsentrere seg om. Det er ironisk hvordan datamaskinen i miniatyr illustrerer en verden av muligheter, og på samme tid samværets forfall. Opphisselsen over dataredskapet blir således kun overgått av dets monumentale feil: det bryter den gode kontakten mellom lærer og elev.

Skolen må gjenoppdage læreren. Ikke som reformeringsobjekt eller etterutdanningsobjekt, men som den allerede eksisterende ryggraden som bærer undervisningen. Kravene til evaluering har spredt en vurderingsmani i den norske skolen. Dagens lærere virker slitne og desillusjonerte. Ikke så rart når arbeidsplassen stadig endrer oppfølging og metode.


Norske skoler er preget av opphisselsen ved modernisering mer enn moderne undervisning i seg selv. Lærerne evaluerer nesten mer enn de underviser, og befinner
seg i en bikube av møtevirksomhet og forflytninger. I deres åndsfravær summer klasserommet av datamaskiner og projektorvifter."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar