torsdag 8. januar 2015

Je ne suis pas Charlie

Jeg ser på bildene fra Paris etter terror-angrepet mot Charlie Hebdo og tenker. Ja, akkurat så komplisert har verden blitt.

Vår vestlige liberale livsstil er ikke hele verden. Vårt forhold til satire og vår toleranse for raljering med det som er hellig for andre, deles ikke av alle. Vi er sannsynligvis i mindretall.

Det betyr ikke at vår kultur er dekadent og forflatet som tillater blasfemi. Men det betyr heller ikke at de som på vegne av islam reagerer med sinne og fortvilelse når profeten hånes, er middelalderske, uopplyste eller mentalt ufrie.

Vi må slutte å tro at vår kultur har kommet på et høyere nivå enn andres fordi opplysningstiden lutret våre sinn fra all autoritetstro.

Den er annerledes men ikke bedre.

Derfor lugger det slik når vi må leve sammen med andre kulturer. Og leve sammen - det må vi.

Like sikkert som at globaliseringen og det flerkulturelle samfunnet er helt uunngåelig, er vi nødt til å forstå at når to kulturer møtes endres begge to. Når gult og blått blandes, blir det grønt. Det gule føyer seg ikke og blir blått, fordi det blå er en så mye mer høyverdig og utviklet farge enn det gule.

Det er selvfølgelig smertefullt for begge parter. men så komplisert har verden blitt.

Derfor endrer ikke jeg mitt profilbilde på facebook til "Je suis Charlie" på svart bakgrunn, eller bytter det ut med en av tegningene fra bladet. De som gjør det (inkludert dagens avisforsider) viser en kulturarroganse som formilder at min kultur er mer verd enn din - at å kunne flire av alt uten blygsel er et tegn på et høyere mentalt nivå enn å bøye seg i respekt for det hellige.

Å skyte på meningsmotstandere på grunn av grove tegninger, må derimot aldri tåles.

Men før vi møter det med vår blinde kulturelle selvrettferdighet og fyller enhver avisforside med Muhammed-karikaturer, bør vi stoppe opp ved følgende paradoks. Uten våpentilgang og våpentrening i Syria hadde ikke aksjonen i Paris vært mulig. La oss se det i øyene. Moderne krigføring, våpenteknologi og terror er alle vestlige oppfinnelser - også de, paradoksalt nok, en frukt av opplysningstiden. Det som ga oss frihet til på mene, ytre og håne hva vi ville, ga oss også mulighet til stadig mer effektivt og høyteknologisk å drepe hverandre - ikke minst meningsmotstandere. Det har vesten lang trening i.  

For en uke siden ble en kvinne skutt av sin 2-år gamle sønn på et kjøpesenter i USA fordi han satt i handlevogna og fiklet med morens revolver som lå i veska hennes. Snakk og høytstående kultur...Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar