torsdag 31. mars 2011

Pedagogikk er skadelig i store mengder.

Dette har jeg alltid ment, og Jesper Juul gir klar beskjed om det samme på http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7295753, under tittelen "Ikke bli som førskolelærer". Foreldre blir så opptatt av å gjøre det "riktig" som oppdragere at de utsetter små barn for overdoser pedagogisk snusfornuft. I stor respekt for Solveig Husøy (undertegnedes niese) som har skrevet stykket tillater jeg å refere noe:

- Barn tåler maks 6-7 timer pedagogikk om dagen. Så må de ha et samvær med voksne der det er mye mer kontakt, omsorg og varme, og mye mer irrasjonalitet. Ellers blir de bokstavelig talt helt ute av seg,

Jesper Juul mener nonstop-pedagogikken gjør at barna ikke kommer i kontakt med sin egen kreativitet.
- Det som skjer er at barna blir avhengige av stimuli utenfra, enten det er voksne som setter igang lek eller hva de nå gjør. Når de kommer hjem, er det naturlig at de vil ha mer. Det blir en slags underholdning, sier han.
Juul mener vi må la barna kjede seg hjemme.
- Når barna sier at de kjeder seg, er det riktige svaret «Hjertelig tillykke. Det blir spennende å se hva du finner på!».
Barna vil bli frustrerte, men i løpet av maks 20 minutter er de i gang med noe som kommer innenfra, mener Juul.

Gode barnehager har Jesper Juul mye godt å si om. Der lærer barna å være barn. Det de derimot ikke lærer i barnehagen, er hva det vil si å være voksen.
- Det kan man kun lære av sine foreldre, og det krever at foreldrene gjør voksenting. At de tar seg tid til å ligge en halvtime på sofaen, shoppe eller hva de nå vil, snakke med hverandre, slår Juul fast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar